Історія Навчально-наукового інституту зернового, переробного і хлібопекарського бізнесу ім. К.А. Богомаза

Навчально-наукового інституту зернового, переробного і хлібопекарського бізнесу ім. К.А. Богомаза було засновано на основі факультету Технології зерна і зернового бізнесу Одеського національного технологічного університету, історія якого розпочалася разом з заснуванням нашого університету у 1902 році.

Історія факультету – це значною мірою історія ОНТУ – навчального закладу, який з 1902 р. готує фахівців для галузі хлібопродуктів. За роки своєї роботи факультет підготував понад 15 тисяч висококваліфікованих інженерів-технологів для елеваторної, борошномельної, круп’яної, комбікормової, хлібопекарської, кондитерської, макаронної і харчоконцентратної промисловостей. Реорганізація навчального закладу 1922 р., зміна організаційно-штатної структури зумовили створення факультету з двома відділеннями – технологічним і механічним. У 1928 р. Одеський технікум технології зерна та борошна був реорганізований в Одеський політехнікум технології зерна та борошна з трьома факультетами: Технологічним, Механічним і Хлібопекарським. Подальші перетворення змінювали структу- . ру навчального закладу, при цьому підготовка технологів завжди залишалася найважливішим напрямом. Істотні зміни в роботі Технологічного факультету пов’язані з діяльністю декана С. М. Бермана в 30-х роках минулого століття.

2024-11-13_162216

У складний повоєнний період факультет очолював к.т.н., доцент Олександр Михайлович Дзядзіо (1947-1948 рр.). Керівництво факультетом з 1948-го по 1961 р. здійснював к.т.н., доцент Їван Кузьмич Кравченко, який володів відмінною практичною підготовкою. З 1961-го по 1965 р. славні традиції підготовки висококваліфікованих фахівців продовжив Декан к.т.н., доцент Іван Тимофійович Мерко. Він виховував у студентів і співробітників відданість до обраної професії, прагнення не зупинятися на досягнутому, приділяв велику увагу розширенню науково-дослідницької роботи на факультеті, що дало змогу значно зміцнити матеріально-технічну базу. За часів роботи декана к.т.н., доцента Всеволода Григоровича Лебединського (1965-1976 рр.) на факультеті була відкрита нова спеціальність «Технологія хлібопекарського, кондитерського та макаронного виробництва» і здійснено перший набір студентів денної та заочної форми навчання за цією спеціальністю. З 1976-го по 1985 р. факультет очолювала к.т.н., доцент Ольга Василівна Кузьміна, яка провалипа. активну, пабату, пада залучення іноземних студентів. зміцнення зв’язків факультету з виробництвом. 3 1985-го по 1992 р. деканом факультету був кл.в., доцент Фалерій Аманійович Камнаєв. У цей час значно збільшився контингент студентів, що стало передумовою до відкриття нового факультету – Технологія хлібопекарського, макаронного і кондитерського виробництв. Деканом факультету Технології зерна та зернових продуктів з 1992 р. працював к.т.н., доцент Євген Іванович Шутенко. Він значно вдосконалив навчальні плани підготовки освітніх рівнів «бакалавр», «спеціаліст», «магістр». У 2009 р. факультет Технології зерна і кондитерських виробництв очолив к.т.н., доцент Сергій Михайлович Соц, випускник Одеської державної академії харчових технологій. 14 вересня 2011 р. факультет змінив назву на факультет Технології зерна, хлібопродуктів, кондитерських виробів, комбікормів і біопалива. 1 лютого 2018 р. факультет був перейменований на ан Технології зерна і зернового бізнесу.

Факультет пишається своїми випускниками: М. Л. Тимошишин – перший заступник мінісгра хлібопродуктів СРСР: В. А. Афанасьєв – д.т.н. професор, голова правління Державного закладу «Всеросійський науково-дослідний інститут комбікормової промисловості»; В. В. Кривий – заступник міністра хлібопродуктів Молдавської РСР; 3. Г. Надьон – голова правління ПАТ «Луганськмлин»; О. І. Шаповаленко – д.т.н., професор, завідувач кафедри Технології зберігання і переробки зерна Національного університету харчових технологій; Б. М. Бейко – директор Чортківського КХІ; В. А. Почеп – голова правління ЗАТ «Київмлин»; Р. С. Рибчинський – головний редактор журналу «Зберігання і переробка зерна»; О. С. Хохлов – директор ТОВ «Миколаївський КХП»; В. І. Онуфрієв – директор Бендерського КХП; І. М. Буценко – голова правління ПрАТ «Укрелеваторпром»; М. М. Попович – директор Миколаївського портового елеватора; С. В. Шевченко – директор «Трикрацького КХП»; В. Іськін – директор «Рівненського КХП» О. А. Суржиков – директор ПП «Мелітор» м. Могилів-Подільський; Г. С. Чаусовський – к.т.н. доцент Запорізького індустріального університету; В. П. Солотовка – к.т.н. зав. лабораторією Українського НДІ «Артемсіль»; Е. В. Лукашенко – к.т.н., президент компанії «Латвієес Лабіба» (Латвхлібопродукт, Латвія); М. Г. Багішвілі – к.т.н. директор грузинського НДІ комбікормів; Ю. М, Плетюхов – к.т.н. директор Воронезького експериментального комбікормового заводу (Росія); Е. А. Севастьянов – к.т.н. старший науковий співробітник Латвійського НДІ комбікормів (Латвія); М. С. Нікітін – к.т.н. заступник директора Українського НДІ агропромислового виробництва; І. Т. Кіщак – к.т.н., завідувач кафедри Миколаївського аграрного університету; Ш. Н. Дільмагомбетов – к.т.н., завідувач кафедрою Алматинского політехнічного інституту; М. М. Сусло – директор ТОВ «Агротрейд-Юг»; В. В. Сусло – завідувач лабораторією ТОВ «Агротрейд-Юг» С. В. Леніва – головний технолог філії ПрАТ «Державна продовольчозернова корпорація України« Ізюмський КХП »; О. Б. Демчук – начальник Одеської державної хлібної інспекції; В. А. Зінченко – головний технолог ВАТ «Катеринопільський елеватор» холдингу ПрАТ «Миронівський хлібопродукт»; О. М. Зінченко – старший інженер з якості ВАТ «Катеринопільський елеватор» холдингу ВАТ «Миронівський хлібопродукт»; І. П. Куцоконь – головний інженер ВАТ «Катеринопільський елеватор» холдингу ВАТ «Миронівський хлібопродукт»; К.О. Чубко – технолог ВАТ «Миронівський завод по виробництву круп і комбікормів» холдингу ВАТ «Миронівський хлібопродукт»; Г. С. Зелінський – к.т.н. генеральний директор Всеросійського НВО «Зернопродукт» (раніше ВНДІЗ), один з організаторів розробки нового покоління рециркуляційних зерносушарок типу РД-225; В. Д. Камінський – д.т.н., професор, заслужений винахідник України; В. І. Атаназевіч – к.т.н., доцент, заслужений винахідник Росії, один з розробників зерносушарки А1-УЗМ; В. К. Семенюк – директор Кишинівського КХП, заступник Міністра заготівель Молдавської РСР, заступник Міністра сільського господарства і продовольства України, директор СП ТОВ «Трансбалктермінал»; Г. П. Колесник – начальник хлібофуражного управління Комітету з хлібопродуктами України; П. А. Муравський – заступник генерального директора Київського обласного об’єднання елеваторної і зернопереробної промисловості; А. Б. Шашкін – к.т.н. засновник і директор Українського метрологічного центру «Зерноприлад» (м.Одеса), заступник директора Куліндоровського КХП; П. В. Раташнюк – толова правління ВАТ «Сквирський комбінат хлібопропродуктів»; В. В. Паламарчук – голова правління ВАТ «Попільнянське ХПП»; В. Д. Ковальський – головний інженер Одеського портового елеватора; Ю. Б. Люлько – к.т.н. генеральний директор ПІ «Об’єднана елеваторна компанія»; С. В. Буранова – к.т.н. головний технолог ПАТ «Миронівський завод з виробництва круп і комбікормів» (Київська область); Т. М. Погрібна – голова наглядової ради ЗАТ «Одеський коровай», генеральний директор ВАТ «Одеський коровай»; А. В. Степанова – начальник департаменту технологічного забезпечення та розвитку ВАТ «Одеський коровай»; О. В. Мотова – заступник директора ОО0 «Нове діло»; С. В. Мали- новська – головний технолог ВАТ «Одеський коровай»; Н. І. Легенченко – головний технолог ТОВ «Діполос»; В. П. Герасименко – директор Донецької кондитерської фабрики ЗАТ «Конті»; О. А. Комарницька- головний технолог Донецької кондитерської фабрики АТ «ВО «Конті», А. Є. Маштакова – голова правління ЗАТ «Одесакондитер»; М. А. Жалкін – технічний директор ЗАТ «Одесакондитер»; Т. І. Александрова – начальник виробництва ЗАТ «Одесакондитер»; С. Л. Василенко – завідувач ЦКВЛ ЗАТ «Одесакондитер»; І. А. Євстратьєва – головний технолог ЗАТ «Одесакондитер»; В. В. Овчаров – головний механік ЗАТ «Одесакондитер»; І. А. Коцулим – начальник виробничого відділу Вінницької кондитерської фабрики («Рошен»); В. П. Лавренчук – головний інженер ПАТ «Ковельський хлібокомбінат»; С. А. Антонов – майстер спорту, чемпіон України, неодноразовий чемпіон і призер Одеської області з велоспорту; Г. В. Варламова – кандидат в майстри спорту, неодноразова чемпіонка України, призер міжнародних змагань з ушу.